Jom menabung dengan klik this my nuffnangg, TQ

Tuesday, 18 March 2014

Lawatan Sambil buat Kajian dari Geng OPS Sejarah...

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

Pada 15 Mac yang lalu bersamaan hari sabtu, kami iaitu para pelatih PISMP Sejarah ambilan Jun 2013, IPG Kampus Keningau telah mengadakan satu lawatan sambil belajar yang bertempat di Muzium Sabah, Kota Kinabalu Sabah. Program  ini adalah sebagai memenuhi sukatan pembelajaran yang dipelajari pada semester ini. Bukan itu sahaja, melalui program ini ianya juga boleh dijadikan sebagai aktiviti kelas yang merupakan satu bentuk pendedahan kepada guru untuk meneroka persekitaran. Malahan, ia juga dapat memberi idea atau rangsangan minda kepada pelatih untuk meningkatkan tahap kendiri yang positif sambil mengutamakan semangat kerjasama berpasukan selain menimba lebih banyak pengalaman, kemahiran, dan pengetahuan.


Program ini merupakan program pemurnian dan perlu dilaksanakan sebagai pendedahan kepada Kursus SJH 3104 iaitu Sejarah Lisan bagi membolehkan guru-guru pelatih mencapai objektif pembelajaran berdasarkan sukatan proforma kursus program persediaan ijazah sarjana muda.

Kami turut berterima kasih di atas kerjasama dan keizinan dari pihak Muzium tersebut yang sudi berkoleberasi bersama kami bagi sesi rakaman di tempat tersebut. Di atas kerjasama dan kepercayaan yang diberikan oleh pihak muzium tersebut, kami dapat membuat kajian dan pembentangan berkaitan maklumat-maklumat yang kami perlukan bagi memenuhi proforma.

Mari kita sama-sama saksikan beberapa rakaman yang sempat dirakamkan oleh lensa kamera :

Aktiviti semasa sesi kajian di muzium :
Acara penutupan serta sesi pembentangan dan aktiviti sesi soal jawab bersama pegawai Muzium:Setelah selesai di Muzium Sabah kami meneruskan persinggahan di Muzium Tamadun Islam, Kota Kinabalu Sabah bagi menunaikan solat.Menjamu selera :

Aktiviti sebelum bertolak balik dan setibanya di IPG Kampus Keningau :


Syukur alhamdulillah, segalanya berjalan lancar seperti yang direncanakan. Semuanya berkat kerjasama dari semua pihak yang terlibat. Penghargaan terima kasih kami yang tidak terhingga kepada pihak muzium yang sudi menerima kunjungan kami serta memberikan layanan yang cukup istimewa. Tidak ketinggalan juga, penghargaan terima kasih kami buat pensyarah pengiring, Encik Shamrin Surip yang sudi menjadi pensyarah pengiring bagi lawatan kali ini.

Akhir kata, kami berharap aktiviti-aktiviti seumpamanya ini tidak akan berakhir sampai di sini sahaja, malah berterusan lagi di masa-masa mendatang kelak. Semoga perancangan masa akan datang akan berjalan dengan lebih baik lagi, inshaa Allah...

Sekian, wassalam.

No comments:

Post a Comment